9 Temmuz 2012 Pazartesi

Bilgisayar Nasıl Toplanır ?

Dizüstü ve tablet bilgisayarlar günümüzün kolay taşınabilir, kullanışlı ve güzel bilgisayarları olsalarda oyun tutkunları masaüstü bilgisayarlardan vazgeçemiyorlar.


Masaüstü bilgisayarları marka almak yerine kendiniz toplamanızın daha avantajlı olacagını berlirtmek isterim. Bilgisayar toplamanızdaki birinci avantaj öncelikle istediginiz bileşenleri bir araya getirebiliyorsunuz. Marka model alırken bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz örnegin istediginiz işlemciyi buldunuz, ekran kartında problem yaşayabilirsiniz ve buna benzer olaylar meydana gelebilir.

İkinci avantajınız fiyat konusudur. Marka masaüstü modellerin bileşenlerini alarak toplamanız bilgisayarınızı daha uygun bir fiyata yaratmanızı saglayacaktır.

Bilgisayar toplamak istiyorsunuz ancak bilginiz yeterli düzeyde degil ise bu yazımızda bilgisayar toplama ile ilgili bilgilere yer vericez.


  • Ana Kart

Bilgisayarınızın temeli ana kart dır. İşlemci, ekran kartı, bellek, sabit disk aklınıza gelebilecek her türlü bileşen ana karta baglıdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken etken bileşenlerin ana kart ile uyumlu çalışabilmesidir.

Bilgisayar toplamaya karar verdiniz yapmanız gereken ilk aşama ne iş için kullanacagınızı belirlemektir. İnternet içinmi ofis uygulamaları içinmi oyun içinmi buna öncelikle bir karar verin.

İnternet , ofis uygulamaları gibi işlemler yapacagınız bir bilgisayara fazla bir para harcamanız gerekmez 600 – 700 TL gibi bir fiyata bu uygulamalara uygun bir bilgisayar toplayabilirsiniz.

Önemli olan anakart degil tüm platformun fiyatı olmalıdır.

Fiyat konusunda AMD uygun diyebilirim. Eger oyun oynamak ve fiyatıda düşük tutmak isterseniz AMD işlemci ile birlikte bu işlemciye uygun bir anakart seçmelisiniz. AMD fiyat avantajının yanında overclock esnekligi açısından İntel e göre daha iyi oldugu bilinmesi gereken bir konu. Intel işlemciler AMD’lere göre daha iyi bir performans sergiliyor ancak dogal olarak Intel işlemciler AMD’lere göre fiyat konusunda biraz daha yüksek.


  • İşlemci

Anakarttan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli konu işlemcidir. Dedigimiz gibi Intel işlemciler performans bakımından oldukça güzel ancak fiyatlarıda buna baglı olarak fazla.

Bilgisayarınızı toplama amacınız oyun ise kesinlikle Intel işlemciye yönelmelisiniz. AMD işlemciler ise orta seviye kullanıcılar içindir. Ancak uygun sogutma ve bilgi ile AMD işlemcilere overclock işlemi ile oldukça yüksek performans elde etmenizde mümkün.

  • Ekran Kartı

Oyun oynamak amacı olan kullanıcılar için en önemli bileşen ekran kartıdır bu yüzden ekran kartı seçimi dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri. Bütçe konusunda sıkıntınız yoksa 600 – 700 TL civarlarında bir ücreti olan yüksek performanslı modelleri seçmenizde hiçbir sakınca yok.

  • Bellek

Yüksek seviye ve performanslı bir bilgisayar için mutlaka DDR3 bellek kullanmalısınız. Tabiki her bileşende oldugu gibi bellekte de anakart uyumu önemlidir, buna dikkat edilmesi gerekir.

  • Sabit Disk

Sabit disk seçimi diger donanımlara göre daha kolaydır. Eger anakartınız destekliyorsa FireWire gibi hızlı teknolojiler kullanabilirsiniz. SSD leride unutmamak gerekiyor tabiki.

  • Kasa

Kasa seçimi oldukça kolay olarak görünebilir ancak en dikkat edilmesi gereken hususlardan biride kasadır. Aldıgınız kasa bilgisayarınızı ne kadar iyi havalandırıyor ve sogutuyorsa o kadar güzel bir performans alırsınız. Yeterli hava almayan ve bilgisayarı sogutmayan bir kasa performansınızın düşmesine ve bileşenlerinizin yanmasına kadar gidebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder